Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Donald Ziraldo, Ο βαρώνος του icewine

Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου Ιnniskillin στον Καναδά, μας μιλάει για τον αμπελώνα της χώρας του και για το αγαπημένο του κρασί
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Της Ντένης Καλλιβωκά
Συνάντησα τον Donald Ziraldo κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Αθήνα. Κομψός μέσα στο σμόκιν του, πληθωρικός, ένας πραγματικός bon viveur που μας αποκάλυψε ότι απήλαυσε την ένταση αλλά και φρεσκάδα των ελληνικών κρασιών, ξεχώρισε το Ασύρτικο αλλά ερωτεύτηκε μια μαυροδάφνη του 1873 που δοκίμασε στην Πάτρα. Περήφανος για το οινοποιείο του κοντά στους καταρράκτες του Νιαγάρα μίλησε για το πιο αγαπημένο του από τα κρασιά που παράγει, το Icewine Gold Vidal Oak - Aged 2002.
Πώς αποφασίσατε να εμπλακείτε με το χώρο του κρασιού;
Υποθέτω ότι ήταν μια επιρροή της ιταλικής μου καταγωγής και του γεγονότος ότι μεγάλωσα σε ένα σπίτι που το κρασί ήταν μέρος του καθημερινού γεύματος.
Ποια είναι η συνεισφορά του δικού σας οινοποιείου στην επανάσταση που έχει λάβει χώρα στον καναδέζικο αμπελώνα και στα καναδέζικα κρασιά;
Είμαστε το πρώτο οινοποιείο που πήρε άδεια λειτουργίας στο Καναδά -εδώ και 50 χρόνια- μετά την εποχή της απαγόρευσης το 1929. Ο Καρλ Κάιζερ (συνιδιοκτήτης του Inniskillin), έφτιαξε το πρώτο ποικιλιακό κρασί. Εκείνος εισήγαγε και το Icewine που ουσιαστικά είχε «εφευρεθεί» από το 1794 από τους Γερμανούς. Το Inniskillin Hall στο CCOVI (Climate Oenology and Viticulture Institute) ονομάστηκε έτσι από το οινοποιείο μας και εγώ ήμουν πρόεδρος της εκστρατείας. Τώρα προεδρεύω στο Niagara Culinary Institute κατευθύνοντας μία καμπάνια των 10 εκατ. δολαρίων. Το παρατσούκλι μου είναι πρέσβης!
Ποιες είναι οι ποικιλίες που βρίσκουν την καλύτερη έκφρασή του στο έδαφος και το κλίμα του Inniskillin;
Τα Pinot Noir, Chardonnay και Riesling.
Εχουν φτάσει τα καναδέζικα κρασιά στο επίπεδο των άλλων του Νέου Κόσμου;
Εμείς είμαστε ο Νέος Κόσμος!
Πόσο διαφορετική είναι η συγκομιδή σε μια περιοχή με το κλίμα του Οντάριο σε σχέση με άλλες με ηπιότερο κλίμα;
Είναι πιο επίφοβη σε σχέση με το timing και το υψηλό ρίσκο, ωστόσο υπάρχουν και πλεονεκτήματα όπως η οξύτητα, η δριμύτητα και η ζωηρότητα των κρασιών, που τα κάνει πιο φιλικά στο φαγητό.
Και η ιδέα του Icewine, πώς προέκυψε;
Το 1984, ο Κάρλ, αυστριακής καταγωγής σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να εκμεταλλευτούμε τους παγωμένους χειμώνες του Καναδά για να κάνουμε αυτό που εφηύραν οι Γερμανοί το 1794.
Τι σημαίνει για εσάς το Icewine επαγγελματικά αλλά και συναισθηματικά;
Ως περιοχή μάς δίνει ένα στίγμα, όπως το Sauvignon Blanc στη Νέα Ζηλανδία, το Ασύρτικο στην Ελλάδα, το Pinot Noir στην Βουργουνδία ή το Riesling στην Γερμανία. Για εμένα απεικονίζει τον Καναδά: πάγο, χόκεϊ, πολυτέλεια. Ενώ το υψηλό ρίσκο που ενέχει σαν «extreme winemaking» με πάει συνειρμικά και στο σκι, που λατρεύω!
Ποιο είναι το προφίλ των χωρών στις οποίες εξάγετε και ποιες είναι οι μεγαλύτερες αγορές σας;
Μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου ήταν η Ιαπωνία και μετά οι ΗΠΑ και τα Duty Free. Ταυτόχρονα όμως στοχεύουμε σε πολύ καλά εστιατόρια και κάβες-μπουτίκ. Εδώ και δύο χρόνια που μας επετράπη να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ρίξαμε εκεί όλη την προσοχή μας λόγω του κύρους αυτής της αγοράς.
Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος τόπος, ποτήρι, θερμοκρασία για να απολαύσουμε ένα Icewine;
Ταιριάζει υπέροχα με φουά γκρα, τυριά και φρούτα. Αν και θεωρείται επιδόρπιο κρασί μπορεί να σταθεί ως επιδόρπιο από μόνο του! Σερβίρεται πάρα πολύ παγωμένο. Για την παρέα μπορείτε να φτιάξετε ένα Icewine Martini (2 μέρη βότκα, 1 Icewine και γαρνίρισμα παγωμένο σταφύλι). Ακόμη και η Riedel, στη σειρά της Vinum Extreme Series, έχει φτιάξει ειδικό ποτήρι για το δικό μας Icewine που ονομάζει Inniskillin Icewine glass.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_100234_21/04/2005_125477

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου