Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Πώς βρέθηκα στους δρόµους του κρασιού

ΕΠΌΜΕΝΌΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΚΟΥΦΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 19 Μαρτίου 201
Στον δρόµο του κρασιού που χαράσσει εδώ και τέσσερις δεκαετίες ο Μανόλης Σκουλούδης, µε κυριότερο σταθµό τη δηµιουργία των δικών του επιχειρήσεων, της Ευβοϊκής και της ΙΝΟ, έχει οδηγό το επιστηµονικό ενδιαφέρον και το πάθος του για την οινολογία. Ακόµα και σήµερα περνά αρκετές ώρες στα οινολογικά εργαστήρια της εταιρείας του προκειµένου να πετύχει καλύτερη ποιότητα για τα κρασιά που παράγει. «Οταν βρίσκοµαι στα εργαστήρια αισθάνοµαι ότιο χρόνος σταµατά», λέει. 

Η διαδροµή του στον χώρο του κρασιού ξεκίνησε πολύ νωρίς, όταν ήταν ακόµα µαθητής γυµνασίου και κέρδιζε το χαρτζιλίκι του δουλεύοντας τα καλοκαίρια σε οινολογικό εργαστήριο στη Χαλκίδα. Εκεί απέκτησε τις πρώτες γνώσεις και εξοικειώθηκε µε τη γη καιτους καρπούς της, θέτοντας υπό µίαέννοια τα θεµέλια της επαγγελµατικής του πορείας χωρίς όµως να είναι σε θέση να προβλέψει την εξέλιξή του. 

«∆εν είχα στο µυαλό µου να γίνω επιχειρηµατίας», λέει σήµερα ο 62χρονος οινοπαραγωγός, παρότι προεδρεύει ενός οµίλου που κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, βάσει του οικονοµικού µεγέθους του, στον χώρο της ελληνικής οινοποιίας και αποτελεί τον µεγαλύτερο µεταποιητή χυµού σταφυλιού στην Ελλάδα καθώς απορροφά περίπου 40% της συνολικής εγχώριας παραγωγής σταφυλιού. Οι πρωτιές δεν σταµατούν εδώ. Η Ευβοϊκή αποτελεί τον µεγαλύτερο προµηθευτήπρώτης ύλης σε οινοποιητικές επιχειρήσεις, καθώς και χυµού σταφυλήςγια εταιρείες τροφίµων, χυµών και αναψυκτικών, ενώ η εξαγωγικήτης δραστηριότητα αναπτύσσεται συνεχώς. Εξαγωγέςπραγµατοποιεί και η δεύτερη εταιρεία του οµίλου, η ΙΝΟ, η οποία µάλιστα κατέχει 11,7% της ελληνικής αγοράς εµφιαλωµένου κρασιού στην κατηγορία της φιάλης των 750 ml και κατατάσσεται ανάµεσα στους µεγαλύτερους εξαγωγείς ελληνικού οίνου στη γερµανική αγορά. Σηµαντικές ποσότητες των κρασιών ΙΝΟ εξάγονται σε Ολλανδία, Πολωνία, Βέλγιο και Βρετανία, ενώ µικρότερες ποσότητες φτάνουν µέχρι τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Εξ ου και το ένατρίτο του τζίρου του οµίλου, που διαµορφώθηκε σε 32 εκατ. ευρώ κατά την προηγούµενη χρήση (έληξε τέλος Ιουνίου 2010), προέρχεται από εξαγωγές. Επόµενος στόχος του κρητικού (Ιεράπετρα) γεωπόνου; Η τοποθέτηση των κρασιών του στα ελληνικά εστιατόρια. Πρόκειται για σχέδιο που θα δώσει νέα αναπτυξιακή πνοή στις εταιρείες του, οι οποίες πάντως δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την οικονοµική κρίση, χάρη στην καλή σχέση ποιότητας τιµής των κρασιών τους που αποτελεί βασικό στόχο του κ. Σκουλούδη. «Συνέταιροι» στα σχέδιά του, τα τέσσερα παιδιά του– ο Μενέλαος, ο Αργύρης, ο Ζήσης και η Αµάτα – που έχουν αναλάβει ενεργό δράση στην οικογενειακή επιχείρηση αφήνοντας την ευχέρεια στον πατέρα τους να επικεντρώνεται στην έρευνα του κρασιού. 

Πρόκειται άλλωστε για µια ενασχόληση που τον συνοδεύει από τα φοιτητικά του χρόνια. Το 1973µε το πτυχίο του γεωπόνου από την Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών συνεχίζει ακόµα δύο χρόνια σπουδών για να αποκτήσει την ειδικότητα της οινολογίας. «Αισθανόµουν όµως ότι χρειαζόµουν και κάτι ακόµα για να ολοκληρωθώ ως επιστήµονας. Ετσι αποφάσισα να φύγω για τη Γαλλία το 1978, αν και η µόνηξένη γλώσσα που ήξερα ήταν τα αγγλικά», λέει. Χωρίς να ξέρει λέξη γαλλικών αλλά µε όπλο την αγάπη του για το κρασί µένει στη Γαλλία µέχρι το 1980. Κάνει µεταπτυχιακές σπουδέςστους κλάδους αµπελουργίας και οινολογίας, αποκτά τρία διπλώµατα,ενώ παράλληλα παρακολουθεί ειδικά σεµινάρια. 

Οταν επιστρέφει στην Ελλάδα εγκαθίσταται οριστικά στην Χαλκίδα, εκεί όπου µεγάλωσε και, όπως λέει, δεν έχει σκεφτεί ποτένα την εγκαταλείψει αφού µπορεί απότον Μάιο µέχρι και τον Οκτώβριο να χαίρεται το κολύµπι µετά τη δουλειά του. Πέντε χρόνια µετά τηνεπιστροφή του αναλαµβάνει τηγενική παρακολούθηση της οινοποιίαςΕ. Μαλαµατίνας & υιός και εργάζεται δίπλα στον Βάκη Μαλαµατίνα, ο οποίος συνέβαλε στην εξέλιξη της ελληνικής οινοποιίας. 

Εχοντας παντρέψει τη θεωρίαµε την εµπειρία,το 1998 εισέρχεται στον επιχειρηµατικό στίβο και ιδρύει µε τον φίλο του ΑναστάσιοΣαµπάνη την Ευβοϊκή µεέδρα τη Ριτσώνα. Ακολουθεί το 2001 η ΙΝΟ, η οποία δηµιουργήθηκε ως σύµπραξη της Ευβοϊκής και της Συνεταιριστικής Οργάνωσης των Αµπελουργών της Θήβας. 

Πριν από τέσσερα χρόνια απέκτησε τον έλεγχο των εταιρειών και εισήλθε για τα καλά στο επιχειρηµατικό γίγνεσθαι της περιοχής του. ∆ιετέλεσε µάλιστα πρόεδρος του Επιµελητηρίου Ευβοίας, αλλά και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Παραγωγών Προϊόντων Αµπέλου. 

Νέες επενδύσεις. Από φέτος προχωρά σε νέεςεπενδύσεις 5εκατ. ευρώ για την επόµενη διετία. Αφορούν την αύξηση της παραγωγικής δυνατότητάς κατά 40%, την εξασφάλιση συνθηκών πράσινης ανάπτυξης στους τοµείς εµφιάλωσης, συσκευασίας και κατανάλωσης ενέργειας, τη διαχείριση πρώτων υλών, την ανάπτυξη περίπου 30 νέων προϊόντων, καθώς και την επιθετική ανάπτυξη των εξαγωγών. 

Την περασµένη τριετία ο όµιλος «έτρεξε» επενδύσεις 3,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κινήσεις που ενισχύουν τη θέση του οµίλου Σκουλούδη στην αγορά του κρασιού. Πάνω απ’ όλα, όµως, «τη διατήρηση αυτής της ισχυρής θέσης εξασφαλίζει η συνέπεια στις αρχές µας, που είναι ποιότητα, ασφάλεια, ποικιλία, τίµια σχέση ποιότητας τιµής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου