Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Δ. Ταλιάνης: Έκθεση φωτογραφίας «Αμπελόεσσα Γη»

Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 

Έκθεση «Αμπελόεσσα Γη» Έκθεση «Αμπελόεσσα Γη» Πολυχώρος Blαck Duck
Ο Δημήτρης Ταλιάνης παρουσιάζει τη νέα του ενδιαφέρουσα και όπως πάντα ποιοτική φωτογραφική δουλειά με τίτλο «Αμπελόεσσα Γη» τον πολυχώρο Black Duck, Χρήστου Λαδά 9α , στην Αθήνα (τηλ. 210 3234760). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Μαρτίου 2012 και παρουσιάζεται μια επιλογή από 30 φωτογραφίες με αντικείμενο την άμπελο που συναντάται σ' όλη την Ελλάδα ως εκλεκτό στοιχείο της ελληνικής φύσης που υπάρχει και έχει υμνηθεί από την εποχή του Ομήρου ο οποίος αναφέρεται στην αμπελόεσσα ελληνική γη.
Ο Δημήτρης Ταλιάνης αποτυπώνει με το μοναδικό φακό του όλες τις φάσεις της αμπελουργίας επισκεπτόμενος πολλές περιοχές της χώρας μας με πλούσια αμπελοοινική παράδοση. Ξεκινώντας από τη φωτογράφιση του τρύγου στον μεγαλύτερο ιδιωτικό αμπελώνα στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής, τον Αύγουστο του 1990, ακολουθεί τους δρόμους του κρασιού σε βορρά και νότο στη στεριά αλλά και σε νησιά. Παρακολουθεί το όργωμα, το κλάδεμα, το ξεβλάστωμα, το ξεφύλλισμα και δίνει έμφαση στο μάζεμα των αρωματικών σταφυλιών, στον τρύγο. Παίζει με το φως , τα χρώματα της εύφορης ελληνικής γης, τα μοναδικά σχήματα, τις όμορφες λεπτομέρειες των φύλλων, των κλαδιών και των πλούσιων καρπών των ευωδιαστών αμπελιών, μ'όλα αυτά που κρύβουν τον σκληρό μόχθο και μεράκι του ανθρώπου και την αξιοθαύμαστη τάξη που έχει επιβάλλει στην ατίθαση γη.
Ο γνωστός φωτογράφος και εκδότης πολυτελών εκδόσεων ζωντανεύει στα μάτια μας εικόνες καλλιέργειας και συγκομιδής του σταφυλιού εστιάζοντας στην εποχή του τρυγητού, αναδεικνύει τον ελληνική γη των αμέτρητων αμπελώνων ταξιδεύοντας από άκρη σε άκρη, σε πολλές ονομαστές περιοχές όπως: Νεμέα, Σαντορίνη, Κρήτη, Αττική, Αταλάντη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία κ.ά. Προβάλλει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο τους άξιους καρπούς, τον Έλληνα που παράγει και δημιουργεί, τη φιλοσοφία του ευ ζην που διατρέχει την τέχνη της αμπελουργίας με τα υψηλά ιδανικά της ποιότητας και της αυθεντικότητας, την Αμπελόεσσα χώρα μας σ' όλες τις εποχές.
Η έκθεση αυτή είναι η δέκατη έκτη στο σύνολο των ατομικών εκθέσεων φωτογραφίας που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα και την Κύπρο και θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις που επισκέφθηκε ο καλλιτέχνης για ν' αντλήσει το έργο του. Τις ζωντανές εικόνες συνοδεύει ο δυνατός διεισδυτικός γραπτός λόγος του γνωστού συγγραφέα Πάνου Θεοδωρίδη.
 http://www.ert.gr/news-politismos/item/5480-Ekthesh-fwtografias-%C2%ABAmpeloessa-Gh%C2%BB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου