Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Οινικές διαδρομές γεύσης και γνωριμίας με τοπικούς οινοπαραγωγούς «ΜΥΘΟΙ ΟΙΝΟΥ»

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO και το Εμπορικό Βιομιχανικό Επιμελητηριο Σερρών σας προσκαλούν στην 1η Oινική συνάντηση, με θέμα « Μύθοι Οίνου » που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 20.30 μ.μ στο Ξενοδοχείο Ελπίδα Αίθουσα *Ελιά* για μια γευστική δοκιμή και γνωριμία με τις ποικιλίες του κρασιού, του οινοπαραγωγού Απόστολο Γούλα από το Πεθελινό Σερρών.
Κύριος στόχος των διοργανωτών παραμένει η παρουσίαση και προβολή της ελληνικής και διεθνούς οινοπαραγωγής στο καταναλωτικό και το εμπορικό κοινό.

Γιατί « Μύθοι Οίνου » ?

Πολλές γραπτές μαρτυρίες, φιλολογικές (οι μύθοι του θεού Διονύσου, του θεού Στρυμόνα, του Ορφέα και των Βασσαρίδων, του Ηρακλή με τον Συλέα, του Λυκούργου στη χώρα των Ηδωνών κ.α.), επιγραφικές (επιγραφή Γαζώρου, δύο ωνές=συμβόλαια αγοράς και επιτύμβια στήλη στην Αμφίπολη) και άφθονα αρχαιολογικά ευρήματα (οικισμός Δήμητρας, Κρυονέρι Κερδυλλίων, Σίρις και Βέργη) βεβαιώνουν τη συνεχή αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή στις εκβολές και στην ενδοχώρα του Στρυμόνα από την προϊστορική εποχή.

Η ίδια αμπελοοινική παράδοση διατηρήθηκε στη βυζαντινή εποχή (γραπτές μαρτυρίες από το 14ο αι. για τη περιοχή Αγ. Γεώργίου Κρυονερίτη Σερρων, Καμενίκαια, Βήσιαννη, Χριστός, Δαφνούδι, Ζίχνη κ.α.) και στην οθωμανική περίοδο και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα.

Η πραγματοποίηση των οινικών συναντήσεων γεύσης και γνωριμίας με τους τοπικούς οινοπαραγωγούς έχει σκοπό να μυήσει τους οινόφιλους στην πολιτισμική κληρονομιά του σερραϊκού κρασιού και στους υφολογικούς χαρακτήρες των ποιοτικών τοπικών και ξενικών ποικιλιών που καλλιεργούνται με σύγχρονα πρότυπα και με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον της περιοχής.
Οι οινικές συναντήσεις έχουν σκοπό να παρουσιάζουν και να προβάλλουν την εξαιρετικά αξιόλογη σερραϊκή παραγωγή οίνων στο καταναλωτικό και εμπορικό κοινό.

Ο Όμιλος Σερρών για UNESCO υλοποιεί αυτή τη δράση ως μια «αειφόρο διαδρομή» από τους πρόποδες του Παγγαίου και σε όλο το μήκος της κάτω κοιλάδας του Στρυμόνα προκειμένου σηματοδοτήσει την αναγνώριση της περιοχής των Σερρών από την μυθολογία μέχρι σήμερα ως μιας σημαντικής οινοπαραγωγικής ενδοχώρας.
Υποστηρικτές της δράσης. Γιώργος Αψηλίδης ιστορικός. Leadership & Coaching Νάντια Ζγέρα Project manager Μαρία Εμμανουηλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου